mail_ikon

Kontakta oss

Ring oss på 08-541 303 60 eller fyll i nedanstående så återkommer vi snarast.

  • Max filstorlek: 50 MB.

BRF Essinge Parks matavfallskvarnar firar 10-årsjubileum

aug 15, 2018

BRF Essinge Park i Stockholm hade länge haft problem med sin sopsugsanläggning som ofta fick stopp och de hade heller ingen separering av matavfall. Samtidigt hade föreningen ett överskott i ekonomin och insåg att de kunde lösa problemen med sopsugen samtidigt som de investerade i att utveckla fastigheterna. Lösningen blev matavfallskvarnar från InSinkErator.

Matavfallskvarnarna InSinkErator Evolution 100 installerades 2008 och då var det rätt ovanligt med matavfallskvarnar i Sverige, och att sortera matavfall var heller inte lika utbrett som det är idag. Trots att miljöfördelen var mycket stor så var det framför allt bekvämligheten för de boende som stod högst på prioriteringslistan, inte att det var bra för miljön.

– Vi ville använda oss av överskottet i vår ekonomi för att återinvestera i fastigheterna och samtidigt öka bekvämligheten för våra boende, förklarar Thomas Lindholm, tidigare styrelseledamot på BRF Essinge Park. På den tiden var det inte många som pratade om att matavfall behövdes till biogasproduktion, däremot så kunde de boende förstå det smidiga med att göra sig av med matavfall i avfallskvarnar istället för att släpa på tunga soppåsar.

Det var inte svårt att övertyga de boende om fördelarna med matavfallskvarnar och då de installerade en matavfallskvarn i föreningens gästlägenhet och arrangerade en demonstration så fylldes visningslägenheten snabbt av nyfikna boende.

– Demonstrationen av matavfallskvarnarna var en succé och det dröjde inte länge innan vi kunde påbörja installationen av sammanlagt 125 kvarnar av modellen InSinkErator Evolution 100, förklarar Thomas Lindholm. Installationen gjorde vi rekordsnabbt – efter en vecka var samtliga installationer klara.

10-årsjubileum

I år har det gått tio år sen BRF Essinge Park installerade sina matavfallskvarnar. De boende har under de senaste tio åren fått uppleva fördelarna med matavfallskvarnar och idag är de ännu mer positiva till investeringen än de var i början. I början valde de avfallskvarnar mest för att det var en intressant och ”lyxig” investering i boendet, men idag är de ännu mer positiva och förespråkande av matavfallskvarnar.

– I början tyckte de boende mest att matavfallskvarnar var en kul och lyxig uppdatering av deras kök, men under de tio år som gått sedan installationen lyfter de boende framför allt fram det bekväma med avfallskvarnarna, säger Tomas Lindholm. De bekvämligheter som de boende främst har lyft fram är att man slipper samla illaluktande matavfall under diskhon och att man slipper bära på tunga soppåsar, plus att man numera slänger soppåsar mycket mer sällan – detta har också varit extra positivt för de äldre i föreningen.

Ur ett ekonomiskt perspektiv visade sig investeringen också vara god i och med att de idag har betydligt färre problem med sopsugsanläggningen, vilket innebär lägre underhållskostnader för samfälligheten och så klart högre bekvämlighet för de boende som slipper stapla soppåsar utanför sopsugen då det blir stopp i de långa rören. Och genom att välja högkvalitativa kvarnar med lång livslängd, från det amerikanska företaget InSinkErator som uppfann den allra första matavfallskvarnen för över 90 år sen, så har de heller inte behövt byta ut kvarnarna under de 10 år som kvarnarna ha använts.

Att matavfallskvarnar är ett modernt och smidigt sätt att göra sig av med matavfall och samtidigt bidra till miljön och produktionen av biogas är idag självklart om man exempelvis ser på Norra Djurgårdstaden i Stockholm eller Oceanhamnen i Helsingborg, men 2008 var BRF Essinge Park pionjärer för denna lösning i Stockholmsområdet.

– Det är otroligt kul att se hur matavfallskvarnar äntligen får den uppmärksamhet de förtjänar och att fler än ”bara” alla amerikaner inser att det är en smidig lösning, säger Tomas Lindholm. Anledningen till att många inte vågat satsa på avfallskvarnar tidigare beror främst på okunskap – vi svenskar tror ofta att det finmalda avfallet kan orsaka stopp i rören och att våra ledningsnät är sämre än de amerikanska – vilket de inte är!

Denna okunskap har dock börjat avta allt eftersom fler svenska byggföretag planerar in matavfallskvarnar i nya miljöbyggnationer och går i bräschen för att låta även svenskar njuta av denna amerikanska innovation, samtidigt som de bidrar till miljön.

– Med tio års erfarenhet kan jag verkligen rekommendera fler bostadsrättsföreningar att satsa på matavfallskvarnar, avslutar Tomas Lindholm. Och den dag jag flyttar från min lägenhet så kommer jag garanterat välja en matavfallskvarn också i mitt nya boende – har man en gång vant sig vid bekvämligheten med en avfallskvarn är det svårt att gå tillbaka till det gamla och omoderna sättet att samla matavfall under diskbänken.